Izrada nakita u Hrvatskoj ima dugu i bogatu umjetničku tradiciju koja se nastavlja i u današnjem, suvremenom izričaju. Dizajnerski nakit nastaje u zanatskim radionicama i ateljeima umjetnika te se izlaže u muzejima. Jedan od takvih ateljea svakako je “Otvoreni atelier Lumezi” koji se nalazi u Vlaškoj 113 u Zagrebu.

Umjetnički artefakti u njegovu atelijeru imaju na sebi patinu nekih prošlih vremena i civilizacija, nekih zagubljenih kontinenata, sjetnu memoriju na neka ljepša doba. U naglašavanju tih tajnih ishodišta Lazer Rok Lumezi čuva pravu mjeru iznenađenja u oku promatrača, ali ne otkriva u potpunosti čarobne formule. Geneza oblika nije do kraja otkrivena, jer to još niti od Prirode nije dopušteno. /Iva Körbler/

Otkrivanje novih metoda i stvaranje nečeg novog, ne istih predmeta nego drugačijih ali nadahnutih na isti način, svojstvo je unikatnosti nakita. Tako da dva “ista” nakita, nikada nisu ista nego su unikatna. Kao što za kraj kaže sam umjetnik “ja prvenstveno radim prototipove i smatram da živim izrazito luksuzno jer sedam dana radim jednu stvar, ona možda ne uspije i to je moj luksuz, moja cijena.”

Više na FB Lazer Rok Lumezi