Što je zajedničko oblikovanju nakita i oblikovanju poezije? Kako ih očigledno povezuje umjetnost, možda je bolje pitati što ih uopće razlikuje? A ne razlikuje ih gotovo ništa. I jedni i drugi oblici izviru iz Niotkuda i naviru od Posvuda. Rasprostiru se prostorom u kojem je umjetnik mjesto nalaženja. Lumezi je, kaže svoj cijeli mali stan i on se sam prostire od ulaznih vrata do zidova boje meda od kestena do malih prozora otvorenih na sjever i zapad… I stih je misao kao i nakit. Zajedničko im je duhovno ishodište, tajna postanka i vjera u moć spasenja, ozdravljenja, vidanja, zavođenja i širenja intelektualne radosti. Sve su to nomadski i lako prenosivi oltari i skulpture, molitve i emocije zarobljene u oblike čulnosti, prepoznavanja, sjećanja… /Iz predgovora B. Hlevnjak/ Poezija je svuda oko nas, kaže Lumezi. Samo treba otvoriti sva osjetila. Uvijek je blizu njega neki zanimljiv kamenčić koji inspirira i na stvaranje pjesme i na stvaranje nakita. Sve je slučajnost, reći će Lumezi, nikada nismo svjesni što nosimo u sebi. Kad bismo znali unaprijed, onda ne bismo ni trebali stvarati. Zato je proces stvaranja toliko divan! Svaki komad nakita, svaka pjesma nosi u sebi energiju, metaforu, poticaj… Doživljaj života kao divnog čuda.      

Branka Hlevnjak

Na promociji knjige  2016. govorila je urednica knjige Branka Hlevnjak, pjesnikinja Božica Jelušić te Lazer Rok Lumezi, autor. Knjigu pratila izložba koja uz odabrani nakit predstavila originale skice i bilješki koje su mu prethodile.

Lazer Rok Lumezi: Bijeli prsten
Urednica i autorica pogovora: Branka Hlevnjak
Fotografije: Srećko Budek
Grafičko oblikovanje i prijelom: Lidija Novosel
ISBN: 978-953-327-097-5
128 strana, meki uvez

 

Stranice iz knjige

 

 

Osvrti o knjizi:

Božica Jelušić

Branka Hlevnjak

Knjiga je nastala spontano i neplanirano, mimo autorove ambicije. Voditeljica knjižnice “Marija Jurić-Zagorka” na Krvavom mostu Višnja Prpić i njezine kolegice vidjele su neke Lumezijeve stihove i tekstove, prepoznale ih kao nešto novo i kvalitetno te su pozvale Branku Hlevnjak da napiše tekst za buduću knjigu. Tonko Maroević je otvorio i prvu prezentaciju tekstova u knjižnici. Lumezijeva poezija se kroz ovu knjigu otkriva kao autorefleksivna, intimna, nježna, s mnogo lirskih dionica u ispovjednom tonu, nešto s čime se čitatelj može vrlo lako povezati. “Tražio sam svoj put i izražajnost, i u tomu sam se dosta osamio. Volim kratak, sažet izraz koji nešto nosi, bez mnogo opisa”, tumači Lumezi.

Medijske objave o knjizi:

http://www.hrt.hr/317040/magazin/prva-knjiga-poezije-u-70-toj,Prva knjiga poezije u 70-toj, Autor: Vesna Zovko/M.Š.,16. 01. 2016.

http://www.hrt.hr/307740/magazin/nakit-i-poezija-lazera-roka-lumezija/index.html,Nakit i poezija Lazera Roka Lumezija, Autor: ZJL/K.P., 10. 11. 2015.