Iz LIFESTYLE TREASURES:
“Izrada nakita u Hrvatskoj ima dugu i bogatu umjetničku tradiciju koja se nastavlja i u današnjem, suvremenom izričaju. Dizajnerski nakit nastaje u zanatskim radionicama i ateljeima umjetnika te se izlaže u muzejima. Jedan od takvih ateljea svakako je “Otvoreni atelier Lumezi” u Zagrebu.

Osnovao ga je 1996. umjetnik Lazer Lumezi sa suradnicima. Posvećen je, osim vlastitom radu za ateliersku ponudu, i podučavanju u formi tečaja, zajedničkim radionicama s polaznicima te organiziranju izložbi umjetnika iz inozemstva kao i novih imena koja pronalaze vlastite izražajne mogućnosti. Lazer Lumezi prvi je autor koji je u Zagrebu javnosti otvorio vrata svog ateljea tako da posjetitelji mogu pratiti proces nastanka umjetničkog djela.”
Lazer: Pripuštanjem drugih radoznalaca u svoj radni prostor pomažeš i njima i sebi. Stvori se u zraku atmosfera traganja za oblicima. Imaš odgovore na licu mjesta. Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

U ateljeu možete pogledati stalni postav djela Lazera i Eve Lumezi, isprobati nakit i odabrati baš pravi komad za sebe, kupiti poseban poklon za voljenu osobu, prisustvovati rođenju umjetničkog djela, naučiti o nakitu, tehnikama njegovog stvaranja i umjetnosti.

Zajednički nazivnik umjetnika je nesalomljivi duh i nemogućnost postojanja bez stvaranja. Bez obzira na svakodnevne potrebe. To znači da plaćaju mogućnost rada, pokušavajući na razne načine – preživjeti, ustrajno vjerujući u Umjetnost i njezinu čarobnu snagu, koja daje nepobjediv, uvijek mlad duh. /L.R. Lumezi/

Vidimo se!