Site Loader

Darko Glavan
NAKIT KAO UMJETNOST BEZ ZADRŠKE

Lazer Rok Lumezi spada u umjetnike čije se stvaralaštvo može tumačiti analizom ostvarenih djela, ali se mnoge bitne sastavnice njegovih umjetničkih postupaka i uvjerenja mogu prepoznati i u njegovim dobro sročenim literarnim zapisima.
Raspravljajući o specifičnosti nakita kao jedinstvenog, ali punopravnog umjetničkog oblika, Lumezi s pravom tvrdi: “Ako je nešto bogato duhom i idejom može biti čak i od plemenitih kovina!“. Drugim riječima, materijal i namjena (ukras) ne određuju umjetnički značaj nego njegova vrsnoća, a krajnje je upitno da li u današnjem vremenu pluralizma ukusa ima ikakva smisla tradicionalna podjela na primijenjenu i tzv. „čistu“ umjetnost. Stjecajem profesionalnih obaveza, dan prije pisanja ovog teksta razgledao sam izložbu skulptorskih instalacija Mirka Zrinščaka u Umjetničkom paviljonu i dovršavao prikaz monografije Liljane Domić o slikaru, grafičaru i kiparu Nikoli Koydlu.
Uvjeren sam kao nakit Lazera Roka Lumezija posjeduje ne samo morfološku sličnost sa Zrinščakovim kiparstvom i Koydlovim slikama i objektima nego je riječ o majstorima usporedljivog ranga bez obzira na materijale s kojima se služe i dimenzije njihovih uradaka.
U Lumezijovoj interpretaciji nakita mogli bismo prepoznati načelo „individualizirane instalacije“, to jest kreiranja plastičkog znaka primjerenog osobi koja se njime resi isto kao što suvremeni umjetnici in situ stvaraju djela koja korespondiraju sa zadatim gabaritima izložbenog prostora. Pritom, Lazer Rok Lumezi osim takve simbolističke izražajnosti oblika iskazuje izniman smisao poznavanja osobitosti materijala i postizanja monumentalnog učinka i kod umjetničkih predmeta manjih dimenzija. Pišući o slikama i grafikama N. Koydla, Liljana Domić za njih pjesnički precizno predlaže određenja poput „kartografija duše“, „egzaktna fantastika“, „kriptogrami“ i „levitirajuće znakovlje“ što sam spreman, bez ikakve zadrške, ponoviti i za Lumezijeve umjetničke artefakte.
I na kraju vratimo se još jednom mogućem tumačenju ovodne majstorove rečenice o nesmanjenom sjaju autorskog nakita: Lazer Rok Lumezi jedan je od najzanimljivijih i najkvalitetnijih protagonista suvremene hrvatske likovnosti.

Otvorena galerija

Facebook: Lumezi jewellry atelier
Lazer Rok Lumezi

Adresa: Vlaška 113, 10000 Zagreb
Mob: 098/9397-136

e-mail: atelierlumezi@gmail.com

Riječ autora

Nakit je …

"Nakit je meta žestoke posesivnosti i medij topline i intimnosti. On je najviše priznanje oblikovanju što se ogleda i u fetišizaciji kojom se često obdaruje nakit. Ni sa čime čovjek nije tako vezan nadom, kao sa svojim amuletom, talismanom, moćnikom. To nakitu daje mitski položaj koji je u današnje eklektičko vrijeme rezerviran samo za najbliže."

L. R. Lumezi

U suradnji sa