Site Loader

Lazer Lumezi: ‘Nakit kao metafora’

“Osamdesete godine, kada Lumezi ulazi u područje primijenjene umjetnosti, u Hrvatskoj su obilježene pokretanjem likovne scene na području oblikovanja unikatnog nakita. Samostalna izložba nakita Lazera Lumezija održana u Muzeju za umjetnost i obrt 1986. godine bila je među događajima koji su u tom razdoblju značajno obilježili produkciju autorskog nakita.

Svojim recentnim stvaralaštvom Lumezi i dalje prati svoje osnovne smjernice interpretaciju prirodnih oblika pretočenu u plemeniti materijal, uz promišljanje svakog pojedinog primjerka. Kao i uvijek, u njegovom nakitu prevladavaju maštovite, neobične i neočekivane kompozicije koje iznenađuju hrabrošću i dosegnutim skladom posve raznorodnih elemenata, te u kojemu, usprkos sve prisutnijim prirodnim materijalima i dalje dominira Lumezijev autorski rukopis.
Perfekcija izrade jedna je od značajki njegova nakita: sjajno vladanje materijalom i namjerno stupnjevanje dovršenosti plohe pridonosi izuzetnim realizacijama organski oblikovanog nakita, u kojima autentične prirodne elemente suprotstavlja onima izvedenim u metalu.
Oblikovanjem recentnih radova Lumezi slijedi svoje osnovne smjernice koje varira od osamdesetih godina do danas, izvori njegovih nadahnuća i dalje su savršenstvo i raznolikost životinjskog svijeta: gmazovi, ptice, reptili, ličinke, no ne samo njihovo obličje, nego i transformacija, iščekivanje stvaranja njegova ljepšeg oblika. Lumezi je fasciniran i imaginarnim svijetom ljudskih vjerovanja, svijetom nadnaravnog u kojemu amuleti i talismani štite i skrivaju moći, ponekad se pretvarajući i u nakit.
Izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt dvadeset godina poslije, Lazer Rok Lumezi potvrđuje svoju neosporno visoku vrijednost, neiscrpnu kreativnost, te vodeću poziciju u području oblikovanja nakita, kao i visoke dosege umjetničkog izraza postavljene osamdesetih, i u međuvremenu s lakoćom ostvarene.”  A. Koprčina

 

Vidi više na FB

Otvorena galerija

Facebook: Lumezi jewellry atelier
Lazer Rok Lumezi

Adresa: Vlaška 113, 10000 Zagreb
Mob: 098/9397-136

e-mail: atelierlumezi@gmail.com

Riječ autora

O obliku

"Oblik je najbrže saopcavanje. Komprimirano. Oblik je pamćenije, energija u komadu. U nakitu postoji stanje, težnja, ideja, kretanje. On je medij intimnosti. Uktašavanje nije bez erotike, nije bez mita o sebi. Nakit niče iz tisuću njemu poznatih razloga. On je metafora."

L. R. Lumezi

U suradnji sa