Site Loader

Nakit je predziđe duhovnog prostora u kojem nositelj traži svoje utočište.

Ariana Kralj

16, izložba u sklopu projekta: HRVATSKI UMJETNIČKI NAKIT

Izložba je nastavak projekta ’Hrvatski umjetnički unikat nakit’ , a kojim se od 1997. g. kroz samostalne izložbe sustavno predstavljaju najeminentniji oblikovatelji nakita.

Iz predgovora M. Beusana: “…ne treba čuditi što nakitne forme Lazera Roka Lumezija objedinjuju kombinacije najrazličitijih vrsta materijala kao što su srebro, zlato, staklo, jantar, koralj, okamenjeno drvo, lava, rijetko egzotično kamenje i dragulji. A posebna je zanimljivost da njegovi gradbeni materijali pripadaju različitim geografskim , baš kao i vremenskim i stilskim odrednicama. Posebnim postupkom stiliziranja Lumezi baš u njihovim različitostima na kraju postiže zanimljivo jedinstvo prirode i iskustvenoga. Tako autor ingenioznim premetanjem prošlog u sadašnje,  dalekog u blisko, klasičnog u suvremeno, hrabro kroči prema budućem i uvijek novom.  U nakitu Lumezija plastičkim vrijednostima pripada prvi plan, ali kada se koristi aplikativnim materijalom javljaju se atraktivne kolorističke akcentualizacije, što se napose očituje unutar vrlo suzdržanih kromatskih relacija. Tako će se u nekim radovima, uz srebrenu osnovu, pojaviti i aplika od materijala organskog ili anorganskog podrijetla, ali takvu interpretaciju uvijek prati bravurozno postignuće neke posve neočekivane sraslosti različitih tvari pa novonastale forme gotovo nalikuju izvanzemaljskim i izvaniskustvenim.
U konačnici, takav nakit, bez izvještačenosti i pretencioznosti, ostvaruje najviše umjetničke domete i održava eleganciju visokoga stila. I prava je mjera čovjekova.”

Broš s izložbe: zlatni koralj, srebro
Ogrlica s izložbe: jantar, srebro

Otvorena galerija

Facebook: Lumezi jewellry atelier
Lazer Rok Lumezi

Adresa: Vlaška 113, 10000 Zagreb
Mob: 098/9397-136

e-mail: atelierlumezi@gmail.com

Riječ autora

Nakit je …

"Nakit je meta žestoke posesivnosti i medij topline i intimnosti. On je najviše priznanje oblikovanju što se ogleda i u fetišizaciji kojom se često obdaruje nakit. Ni sa čime čovjek nije tako vezan nadom, kao sa svojim amuletom, talismanom, moćnikom. To nakitu daje mitski položaj koji je u današnje eklektičko vrijeme rezerviran samo za najbliže."

L. R. Lumezi

U suradnji sa